Saturday, November 25, 2006

NORGE HAR SAGT NEI TIL EU

Enkelte politikere synes å tro at om de ignorerer dette demokratiske dobbelt nei lenge nok, vil minus og minus bli til pluss, og svaret JA.
Om ikke lenge blir vi manøvrert inn i en tredje folkeavstemming.
Blir svaret ja, får vi garantert ikke flere anledninger til å si NEI TIL EU i min levetid.
Derfor kommer Carl Bildt og hans kumpaner og snakker om hvor farlig det vil være for Norge til å legge ned veto mot Eus tjeneste direktiv. Da kan det til og med bli vanskelig for oss å være med i EØS. Når-hvor hadde vi en folkeavstemming om EØS?
Det er et samarbeidsforum som vi ikke trenger.
Mor Norge har mer penger enn hun kan bruke. Vi er med i forsvarsalliansen Nato og tverrfolkelig samarbeid på alle nivå i FN.
Vi trenger ikke EU. De trenger oss.
Vi har frihet til å si nei til alt vi vil.
Tenk det, Lillebildt.

TIME


"We are such stuff
As dreams are made on;
and our little life
Is rounded with a sleep."
One has to love a man who can define the complex whos and whys so beautifully. It 's a waste of time to analyze or dispute the text.
I want to stay within it, enlightened, comforted.
When needed I'll take up the challenges of loss, failures, goodbyes, God & his angles, Jesus & eternity.
This rainy day I'll play Bach by candle lights.
And enjoy.

Friday, November 24, 2006

PENGER I SKJUL


Det har gått opp for meg at det fins flere gråsone mennesker med makt og midler enn hva man til daglig tenker på.
De som bekymrer meg mest, er organisasjonseierne.Den litt freaka Fredrick Hauge i Bellona, rebellen Kurt Oddekalv i Norges Miljøforbund, sympatiske Erik Damman i Fremtiden i våre hender Har eiet organisasjoner i over tjue år og uttaler seg med tygde, eller tier rungende når man skulle forvente opptil flere varsko.
Det blir et flere strandmil av motsetning når Oddekalv snakker varmt om allmennigsretten og fri ferdsel samtidig som han eier en av de mest attraktive strandeiendommene som fins utenfor Bergen.
Det er ikke bare spill for galleriet, det er en hån mot alle oss som støtter og håper at miljøvernorganisasjonene skal være en motvekt til korttenkt grådighets kultur og miljøkriminalitet.
Jeg kan med megen motvilje forstå at SV solgte seg i CO2 rensesaken. De har så mange vikariende motiv.
Den totale mangelen mot stortromme engasjement fra miljøverneirne, forekommer meg imidlertid ytterst suspekt.
Tilbake på valen står bare de gråtende, besvikne tenårings jentene fra Natur og Ungdom.
Heia Lina Kristine & co. Dere er framtida.

Thursday, November 23, 2006

STATISTIKK

Det finnes løgn, forbannet løgn og statistikk.
Når regjering og arbeidsgivere gjør felles sak mot sykemeldte arbeidere, er det mye som bevisst blir utelatt.
Offentlig sektor har de siste femten årene skåret inn til beinet når det gjelder "folkene på gulvet", det være seg lærere, pleiere og sosialarbeidere. De gjenværende har fått mangedoblet arbeidsbyrden, og blir syke. Altfor få diagnoser blir imidlertid relatert til arbeidsplassen.
Skjelett og muskelsystem blir ødelagt av overbelastning, mangel på hjelpemidler og tid.
Magesår, hjerteinfarkt og slag er også vanlig stressutløste, invalidisernede sykdommer.
I vår by sender de vrakene på bossplassen for å delta i søppelsortering og annet enkelt forefallende arbeid.
Det er ikke ironisk ment engang.

Tuesday, November 21, 2006

DR. NO

Legene klager ikke lenger over press, lange arbeidsøkter og dårlig lønn.

Fastlegeordningen har gjort de fleste til mange millionærer, for navn på ei pasientliste. Legen trenger ikke være tilgjengelig mer enn et par dager i uka, han følger skolens ferieordning, men har ikke lærernes tallløse hjemmearbeidstimer.
Til gjengjeld sparer han staten for noen milloner ved å henvise til privatpraktiserende spesialister, der pasienten selv må betale behandlingsutgiftene.
Man snakker ikkke helhetsvurdering av pasienter med multiple lidelser, det blir for lagt å lese, selv på datamaskin. mere effektivt å vippe opp reseptblokka og prøve ut det siste nye i symptommaskering. Da blir det en liten påskjønnelese fra de mektige farmasifirmaene også.
Pasienten fungerer som inntektskilde for fastlegen, privatspesialisten og medisingigantene.
I tillegg skal de få dårlig samvittighet fordi de forblir syke...
Det er aspekt OECD meldingen ikke tar hensyn til.

Monday, November 20, 2006

TØFFASTE MORÅ , HU E MI, HU


Ingen har ei så formidabel, brakerotseig, nesten sjøldestruktiv arbeidsom og utholdende mor som jeg.
Her er hun i full gang med å demonstrere for sin svigersønn hvordan hun klarer å vaske huset sitt utvendig ved å skjøte ei list til en vaskekost med brun tape.
Det hun unnlot å ta med var gardintrappa hun balanserte på for å nå hun opp. Det var da Gunnar ville tildele henne villmannsknappen med Selo-Zok.
Hun har en hjerteklaff som er defekt, angina, en mislykka hoftetransplantasjon som gjør at hun vagger med uomtrollerte sidestep når hun går, gråfugl på begge øynene, mikrofoner på begge ørene, en klump her og an annen der.
Hun passer far 24/7, har fem timer i uka til å utføre handling, legebesøk o.s.v. på.
"Nå er du nødt til å ta det litt rolig," sier vi. "Æg må arbeida. Æg kan klara alt, bara æg får arbeida," understreker hun med et slikt ettertrykk, at selv Vårherre forstår.

BEING BORN, BUT SLOWLY

1951Jeg kommer både sent og godt. det er jeg såre fornøyd med. Jeg har aldri vurdert verken bøker, musikk eller bildende kunst som en motesak som går ut på dato.
Ble overlykkelig da en venninne overlot meg et eksemplar av Zafons "Vindens skygge". Det var en bok som burde vært skrevet for lenge siden, den fylte et savn.
Nylig var vi på Lions bruktbokmarked og dro med oss tre bæreposer hjem. Deriblant Elisabeth Wurtzel sin Bitch. Boka er jo allerede ute på dato og sikkert umulig å skaffe på vanlig bokhandel. Vi må få flere bokkirkegårder, slik at bitchene får et liv etter jul de også.
Jeff Bucklys versjon av "Hallelujah" kom inn i mitt liv i formiddag. Når det ikke plent skal være Cohen, kunne det ikke gjøres bedre. Ooooh, halleluuuuujah.
I London har jeg hatt noen besttende møter med Salvador Dahli og Caravaggio. Deet pinlige var jo at jeg alltid har nedvurdert Dahli som en posør og PR kåt klovn. Så lite mottagelig at jeg skammer meg. Det er jo jeg som er overfladisk og dømmer uten å engang prøve å bli kjent med..
Nå er han en av de kunstnere jeg setter høyest. Det er burlesk fantasi, smerte, dybde, kjærlighet og vrede i en salig blanding, så pinefullt, kirurgisk nøyaktig fremstilt.
Og Caravaggio, outsider og rabulist som uten kompromiss maler Salome, i ømhet Narcissus, med utspekulert fandenivoldshet den unge Bacchus.
Vi hadde et kjærlig gjensyn i Uffizi galleriet nå i høst.
Det er et rikt liv med så mye uopplevd, så mange skatter skjult i mørket, som Bibelen sier.
Og alt har sin tid!

Sunday, November 19, 2006

IN A SUNDAY MORNING KITCHEN
Early in the morning. Nobody has even dreamt of leaving the bed yet. Five candles lit, mirrored in the black kitchen window. Dear hymns and soft voices on the radio, my favourite slow time medium. Two fresh magazines and a challenging book on the table. Maybe I'll call my mother, she also loves the silent hours with no demands attached. A mail for brother Ole in the monastery. He's been up for several hours already.
The magic moment when the filigree birch branches suddenly emerge from the dark. The sky becomes alive with dimly lit clouds, still in black and white.
I am lucky to have upholstered leather chairs in the kitchen.
I'm at peace with myself and the rest of the world.